Hoe wordt Japanse wierook gemaakt?
Japanse wierook kunnen gemaakt worden van sandelhout, agarhout, hars en essentiële oliën. Terwijl sommige alleen worden gemaakt met plantaardige ingrediënten, bevatten anderen geuroliën die zijn gecertificeerd door de IFRA (International Fragrance Association), evenals kleurstoffen die het ene type wierook van het andere onderscheiden. Van de vele soorten die op de markt verkrijgbaar zijn, is deze wierook waarschijnlijk de meest natuurlijke en voldoet deze aan de strenge gezondheids- en kwaliteitseisen van Japan.
De basis van Japanse wierook is gemaakt van de schors van de Tabu-boom. Een onderscheidend kenmerk van deze boomschors is het klei-achtige deeg dat ontstaat door het mengen van de poedervorm met water. Het deeg kan vervolgens in dunne staafjes worden gerold of geperst.
Water wordt aan het poeder toegevoegd en de ingrediënten worden samen fijngestampt. Het proces van het maken van de wierook is een delicate taak. Het harde werk en de ervaring van doorgewinterde ambachtslieden zijn van fundamenteel belang voor het beheersen van alle variabelen die het kleine wierookstokje beïnvloeden: de kwaliteit en herkomst van de grondstof, temperatuur, luchtvochtigheid, water dat wordt gebruikt voor het mengen, droogtijd ...
Wanneer de pasta de juiste consistentie heeft bereikt, wordt deze in een noedelvorm gerold. In tegenstelling tot de India's wierook wordt er geen bamboe gebruikt, daardoor blijft de wierook puur en wordt er ook minder rook geproduceerd tijdens het brandproces.
Vervolgens worden de wierookstokjes gesneden zodat ze gelijk in lengte zijn en niet op houten trays drogen. Ze drogen uit in een grote ruimte waar vochtigheid en temperatuur zorgvuldig word gecontroleerd.